torsdag 3 september 2015

Fortbildning i örat

Att lyssna på podd-avsnitt har blivit min cykla-till-jobbet-treat. Många av oss lärare har svårt att hitta tid för egen fortbildning och det kan vara svårt att ta sig tiden att läsa en jobbrelaterad artikel eller se ett jobbrelaterat tv-inslag. Jag har en halvtimmes cykelväg till jobbet och det är en utmärkt tid för lite ny input.
Podcast förklaras så här på Wikipedia: "Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av pod (ordagrant "frökapsel" men syftande på media-spelaren Ipod) och engelskans "bro(ad)cast" (sändning)."
Det finns mängder med bra podd-kanaler. Här är några tips:

Lärarrummet - Utbildningsradions lärar-porträtt-serie där vi får inblick i olika intressanta lärares vardag. Ett och annat avsnitt har direkt slöjdkoppling, till exempel: Alfredo CastroJenny FrohagenSlöjd och IT - hur går det ihop? och Skapandet som väg in i språket.

Sommar och Vinter i P1 - lyssna på alla sommar- och vinterpratare den tid som passar dig. Sommarens kanske mest slöjdrelaterade avsnitt var Jögge Sundqvist från 5 augusti

@UR_Pedagogerna - tre mediepedagoger på UR poddar om lärare och lärande.

En podd om slöjd - en lite snackig podd främst om textilt slöjdande av och med Karin Idung och Sara Degerfält

Fler slöjdrelaterade podd-tips får ni av Maria Degerfäldt på hennes blogg Gott Prat (främst stick-poddar, tror jag... jag har inte själv kollat upp dem)

Har du tips på fler pedagogrelaterade och/eller slöjdrelaterade poddar? Tipsa gärna som en kommentarer!

Ett tips är att ladda hem avsnitten så att du kan lyssna på dem utan uppkoppling.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar